La Fe

Preguntes freqüents

Preguntes freqüents sobre malalties relacionades amb Salut Mental

Què és una unitat de salut mental (USM)?

Una Unitat de Salut Mental és un dispositiu especialitzat, integrat per equips multidisciplinaris (Psiquiatria, Psicologia Clínica, Treball Social, Infermeria i Auxiliars amb experiència en salut mental i personal administratiu), en què es presta atenció ambulatòria amb el propòsit de tractar problemes de salut mental i les dificultats socials i clíniques associades. Hi ha unitats per a persones adultes que atenen persones majors de 15 anys i unitats infantojuvenils. La sol·licitud d’atenció no es pot fer a petició pròpia, sinó que la remissió l’ha de fer el personal mèdic de família, pediatria o qualsevol altre especialista.

En una unitat de salut mental o en consultes externes de Psiquiatria es pot triar terapeuta?

En els dispositius especialitzats del Departament de Salut València-La Fe (unitats de salut mental, Unitat de Bipolars, consultes externes, Psicogeriatria, Psicologia d’Enllaç, etc.) inicialment no es pot triar especialista. No obstant això, si voleu canviar d’especialista, haureu de sol·licitar-ho a través del SAIP (Servei d’Atenció i Informació al Pacient), que us proporcionarà un formulari que haureu d’emplenar amb la justificació de les raons per les quals voleu el canvi. La direcció de l’àrea clínica valorarà la vostra sol·licitud, dictaminarà l’acceptació o el rebuig també de manera justificada i se us comunicarà per escrit.

En cas d’urgència, què faig?

Si teniu una urgència psiquiàtrica, consulteu telefònicament amb el vostre terapeuta habitual, qui us indicarà el procediment que heu de seguir. Si ocorre durant el cap de setmana o durant un horari en què no hi ha consultes, acudiu als serveis d’urgència del vostre centre de salut o de l’hospital i, si cal, telefoneu al 112.

Es fan informes per al reconeixement del grau de minusvalidesa (diversitat funcional)?

Els professionals de Salut Mental elaborem els informes psiquiàtrics, psicològics i socials sol·licitats que es necessiten, sempre que el sol·licitant siga pacient del departament i usuari del servei. Normalment es tracta d’informes per a valorar el grau de discapacitat, informar qualsevol professional o sobre la incapacitat laboral. Si es tracta d’un recurs de l’hospital, se sol·licita a través del SAIP (Servei d’Atenció al Pacient). Si es tracta d’un dispositiu no hospitalari, com la unitat de salut mental, hospital de dia, centre de rehabilitació o unitats de conductes addictives, es pot sol·licitar directament al personal especialista corresponent.

Alzheimer

Estic desbordat/da per l’atenció de ma mare o mon pare, que pateix la malaltia d’Alzheimer. Em podria atendre a mi també el personal de Psicologia Clínica que l’atén a ella o a ell?

La família i les persones que cuiden les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències poden patir el que denominem “sobrecàrrega emocional”. Es tracta d’un quadre caracteritzat per estrés excessiu, malestar, sensació de saturació i altres problemes d’ansietat provocats per l’atenció intensiva d’una persona amb una malaltia de llarga duració. Amb la finalitat de fomentar en aquests cuidadors estratègies que alleugen aquesta sobrecàrrega, en l’Hospital La Fe s’organitzen grups psicoeducatius i d’autoajuda per a l’atenció del cuidador. Consulteu directament el personal mèdic especialista que tracta el vostre familiar.

UTCA (Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentaria)

He observat que el meu fill o la meua filla vomita d’amagat. He de fer que vaja a Psicologia?

El vòmit autoinduït és un dels indicadors del trastorn de conducta alimentària. És convenient que consulteu amb el vostre pediatre o personal facultatiu de Medicina Familiar, qui durà a terme una exploració prèvia i decidirà els passos que s’han de seguir.

Han hospitalitzat el meu fill o la meua filla en la UTCA (Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària) de La Fe per una anorèxia nerviosa. Després de l’alta, podrà rebre atenció des de les consultes externes d’aquest mateix hospital?

La UTCA és una unitat de referència a la província de València, per la qual cosa atén pacients que requereixen ingrés encara que no pertanguen a aquest departament. No obstant això, després de l’alta, el seguiment ambulatori l’haurà de fer la unitat de salut mental que li corresponga.

El meu fill o la meua filla ha perdut bastant de pes en els últims mesos, encara que jo veig que menja bé. És possible que tinga anorèxia nerviosa?

La pèrdua de pes per si sola no és suficient per a poder diagnosticar anorèxia nerviosa. Cal que aquesta pèrdua de pes siga significativa i estiga provocada de manera voluntària (amb la restricció de la ingesta d’aliments o amb comportaments purgatius com el vòmit autoinduït o l’abús de laxants). Davant de qualsevol sospita, heu de consultar inicialment amb el vostre pediatre o personal facultatiu de Medicina Familiar, qui durà a terme una avaluació del cas i decidirà si és pertinent o no remetre el pacient a la Unitat de Salut Mental.

Adiccions

La meua parella beu molt, però no creu tindre cap problema, creu que és capaç de controlar-ho. Quins passos puc seguir per convéncer la meua parella que acudisca al personal especialista?

L’alcoholisme és una de les conductes addictives més difoses i greus. És convenient que parleu amb el vostre familiar en un moment de tranquil·litat i tracteu de persuadir-lo. En tot cas, potrà comentar amb el personal facultatiu de Medicina Familiar els passos que s’han de seguir. Tant per a l’alcoholisme com per a altres addiccions, el pacient ha d’estar motivat per a abandonar el consum. També pot sol·licitar cita directament sense passar pel personal facultatiu de Medicina Familiar, a la unitat de conductes addictives (UCA) de referència.

Tinc un fill o una filla adolescent que consumeix marihuana. Quins passos he de seguir perquè reba atenció?

El consum de marihuana (cànnabis, porros, haixix, etc.), tot i ser un hàbit estés entre l’adolescència, és altament perjudicial. És convenient parlar amb el vostre fill o la vostra filla i tractar de persuadir-lo o persuadir-la perquè n’abandone el consum. És el pediatrie o el personal facultatiu de Medicina Familiar qui pot tramitar la derivació a una unitat municipal de prevenció o a la Unitat de Conductes Addictives.

Salut-Mental-infantil

Al meu fill o la meua filla li han diagnosticat esquizofrènia, pertanc a un departament diferent del de La Fe. Pot ser atés en el Departament de Salut València-La Fe?

L’atenció a la salut mental a la Comunitat Valenciana està sectoritzada; tots disposen dels recursos bàsics d’atenció a la salut mental. La resta de departaments disposen d’unitats de salut mental i altres dispositius assistencials per a prestar atenció especialitzada. Si, per raons personals, no voleu que se us atenga en la vostra unitat corresponent, sol·liciteu el canvi d’especialista a través del SAIP (Servei d’Atenció al Pacient). La sol·licitud serà convenientment valorada i se us comunicarà l’acceptació o el rebuig. No obstant això, quan es tracte de sol·licitar assistència en una unitat de referència (Unitat Bipolars, Unitat Trastorns de la Conducta Alimentària i Hospital de Dia, Unitat de Psicogeriatria i Deteriorament Cognitiu i Unitat de Teràpia Electroconvulsiva (TEC)) aquest tràmit no serà necessari; només es requerirà la remissió per part del personal mèdic especialista que us estiga tractant en la vostra unitat de salut mental.

El meu fill o la meua filla està en tractament en la Unitat de Salut Mental Infantil, jo estic separat/da i la meua parella no em comunica res de la malaltia del meu fill o la meua filla. Puc demanar informació al terapeuta?

Durant la primera visita a la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil, se signa el consentiment informat, un document pel qual es permet oferir informació sobre el xiquet o la xiqueta a pare i mare, que són responsables del seguiment del tractament psicoterapèutic. Per tant, qualsevol té el dret i el deure d’accedir a aquesta informació per a garantir el benestar i la qualitat de vida del menor afectat.

La cita al Centre de Salut Mental Infantojuvenil pot ser a la vesprada per no perdre hores de classe?

Sí, naturalment. El centre disposa d’un horari ampli, també vespertí, per a poder rebre atenció, amb la qual cosa es facilita l’assistència escolar. Consulteu directament l’horari al centre que us corresponga.

El professorat del meu fill o la meua filla m’ha dit que té hiperactivitat. L’he de portar a la Unitat de Salut Mental?

No. Tot i que el criteri del professorat sol ser encertat, el diagnòstic d’un trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat l’ha de dur a terme el personal facultatiu especialista. El primer pas és acudir a Pediatria i exposar-hi el cas. Allí determinaran els passos que s’han de seguir.

Hem d’anar els dos (pare i mare) a la consulta? Hem de portar el xiquet o la xiqueta en la primera consulta?

A la primera consulta en la Unitat Infantojuvenil ha d’acudir almenys el pare o la mare i portar el xiquet o la xiqueta. D’aquesta manera, es fa un estudi complet i detallat del trastorn, que inclou també els aspectes sociofamiliars i acadèmics. El terapeuta decidirà si en sessions posteriors han d’acudir mare i pare.

És imprescindible passar per Pediatria perquè atenguen el meu fill o la meua filla en Psicologia Clínica de la Unitat de Salut Mental?

Els problemes de Salut Mental Infantil han de ser inicialment valorats per Pediatria i derivar, si escau, a la unitat de salut mental infantojuvenil de referència (USMIJ).

Ajuda psicològica davant de malalties

Recentment m’han diagnosticat càncer de mama. Puc sol·licitar l’ajuda professional a Psicologia Clínica?

El càncer de mama i altres tipus de càncers són diagnòstics que causen gran impacte emocional en les pacients que el pateixen, tant en la confirmació diagnòstica, com durant el llarg procés dels tractaments i reintervencions. Tant des de la Unitat de Psiquiatria i Psicologia Clínica, com des del Servei d’Oncologia disposem de psicologia especialitzada que pot ajudar-vos durant aquest procés. Consulteu amb Oncologia.

M’han d’operar i em fa molta por. Puc sol·licitar l’ajuda de Psicologia?

Les intervencions quirúrgiques solen ser estressants per al pacient i per a la seua família. No obstant això, no es considera un motiu d’atenció psicològica. Consulteu amb l’equip mèdic de la sala, que determinarà, en tot cas, la necessitat o no d’intervenció psicoterapèutica i s’encarregarà de fer la interconsulta.

Trastorns depressius

Tinc un trastorn depressiu i el tractament del personal facultatiu de medicina familiar no em funciona. Podrien tractar-me en la Unitat de Salut Mental?

El personal facultatiu de Medicina Familiar i Comunitària atén en primera instància aquest tipus de trastorns. Cal, en la majoria dels casos, un període de temps per a ajustar el tractament i valorar-ne l’efectivitat. No obstant això, en cas que la resposta no siga l’esperada, aquest personal facultatiu decidirà la derivació a un especialista de Salut Mental.

El personal facultatiu de Medicina Familiar i Comunitària m’ha enviat a Salut Mental perquè estic deprimit, però pense que a Psiquiatria només van les persones que estan boges.

La depressió és una de les malalties que tracten la Psicologia Clínica i la Psiquiatria en les unitats de salut mental en els casos en què el tractament iniciat pel personal facultatiu de Medicina Familiar no ha produït millora. També tracten altres afeccions de caràcter menys freqüent i més greu, com l’esquizofrènia o els trastorns bipolars. La major part dels pacients atesos en aquestes unitats ho són per trastorns depressius i ansiosos.

A causa de problemes laborals i personals sent molta ansietat. El personal facultatiu de medicina familiar m’ha donat medicació, però no note cap millora. Podria acudir a Psicologia?

Les unitats de salut mental estan dissenyades per a atendre trastorns mentals. Els problemes vitals no són inicialment atesos per personal especialista, per la qual cosa si no aconseguiu trobar-vos millor, consulteu novament el personal facultatiu de Medicina Familiar perquè torne a valorar el vostre tractament o us ajude d’alguna altra manera.

Esquizofrenia