La Fe

Area de Salut Mental

L´Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (UTCA). Programes

Programa d’hospitalització domiciliària

Dissenyat per a aquells menors (entre 10-14 anys) la gravetat dels quals ha requerit que siguen hospitalitzats a temps complet. El programa té l’objectiu que l’hospitalització siga el més breu possible per a evitar la separació de l’entorn familiar.

Es basa en un model d’intervenció familiar en què es treballa de manera intensiva amb la família (una o dues visites programades setmanalment). Aquesta, amb el suport i la supervisió del responsable terapeuta, s’ocupa de l’atenció del pacient, que segueix un règim semblant a aquell que regeix la unitat d’hospitalització completa, però dut a terme al domicili.

 

Programa psicoeducatiu per a pacients

L’objectiu que persegueix és facilitar la consciència de malaltia i motivació al canvi. Per a això, durant sis sessions es proporciona als pacients una informació bàsica sobre les característiques clíniques dels trastorns de conducta alimentària, així com de factors etiològics i de manteniment. Es presenten igualment les orientacions terapèutiques, explicitant objectius, fases i requeriments de canvi en cada una.

Programa psicoeducatiu per a familiars

Dirigit a les persones que principalment cuiden els pacients (pares, mares, parelles…) amb l’objectiu de facilitar la comprensió sobre la naturalesa d’aquestes malalties, i fent especial insistència en els components emocionals que subjauen als comportaments alimentaris alterats. Així mateix, es busca la capacitació dels cuidadors en el maneig dels comportaments alterats, a fi que el seu paper contribuïsca d’una manera eficient en el procés de recuperació.

El programa, de caràcter grupal, es desenvolupa al llarg de deu sessions, organitzades en tres mòduls:

  • Característiques clíniques i informació sobre etiopatogènia, curs, pronòstic i comorbiditats i tractament de l’AN i BN.
  • Taller de nutrició: el paper de la família durant el procés de realimentació.
  • Paper de la família en el procés terapèutic: suport emocional, habilitats de comunicació, extinció i reforç diferencial.

Programa intervenció multifamiliar

Programa dirigit a pares i mares que requereixen un treball terapèutic més intensiu. Es treballa en format grupal, reunint un grup reduït de pares i mares (es requereix la presència de mares i pares), als quals se’ls modela i supervisa d’una manera intensiva el seu paper en el procés de recuperació.