La Fe

Servicio de Reumatología

Projectes d'investigació 2014-2018

Gràfics Projectes d'investigació 2014-2018

Investigació

En 2010 comença a consolidar-se una activitat investigadora del Servei de Reumatologia tant bàsic-traslacional com a clínica. És a dir, s'apliquen a la pràctica clínica els coneixements bàsics adquirits gràcies a la investigació, amb l'objectiu d'oferir una millor assistència mèdica.

Aquesta investigació es concreta en projectes per a l'estudi de malalties sistèmiques autoinmunes i d'osteoporosis, a més d'assajos clínics tant nacionals com internacionals de diferents patologies reumàtiques que avaluen el risc, el diagnòstic i el disseny de nous tractaments, i que posen a la disposició dels nostres/as pacients l'accés als tractaments més nous i prometedors disponibles en l'actualitat.

D'altra banda, l'any 2014 es crea la col·lecció/biobanc de pacients amb patologia reumàtica, que engloba diferents subcoleccions per a patologies com el Lupus Eritematós Sistèmic, Artritis Reumatoide, Artritis Psoriásica, Síndrome de Sjögren o Esclerodermia. Del material biològic d'aquestes subcoleccions es nodreixen els diferents projectes d'investigació bàsica-traslacional que duu a terme el servei.

El desenvolupament tant d'estudis clínics com de projectes d'investigació bàsic-traslacionals es duen a terme per personal investigador/a contractat/a exclusivament per a aquestes funcions, que compten amb la col·laboració del personal del servei, i serveix de base per a l'elaboració de diverses tesis doctorals actualment en procés. A més ha atret la col·laboració d'altres serveis de l'hospital com Digestiu, Radiologia, Ginecologia i Obstetrícia, Medicina Nuclear, Dermatologia, Oftalmologia i Urologia, entre altres, així com col·laboracions externes amb serveis de reumatologia d'altres hospitals i altres grups d'investigació de caràcter més bàsic d'universitats o centres d'investigació.

L'activitat del Servei es completa amb la participació activa de personal en el desenvolupament d'activitats docents d'investigació en els seus diferents nivells, amb una especial dedicació a la realització de tesis doctorals per part de residents i de treballs fi de grau per part d'estudiants.