La Unitat de Biologia Molecular pertany al Servei d'Anàlisis clíniques, centra la seua activitat assistencial en la predisposició al càncer així com en la detecció de marcadors moleculars en Oncologia Mèdica i Hematologia. Aquests marcadors s'empren per a diagnosticar, establir el risc individual en malalties multifactorials, predir la resposta al tractament, o monitorar la resposta a aquest, ajudant a establir una medicina personalitzada.
El nostre laboratori, des de la creació del Programa de Consell Genètic en Càncer Hereditari en 2.005, ha sigut el laboratori de referència per a l'estudi molecular de la Síndrome de Càncer de Mama i Ovari Hereditari (SCMOH) de tota la Comunitat Valenciana.
L'estudi del SCMOH, se centra en l'estudi de mutacions puntuals i grans reordenaments en els gens BRCA1 i BRCA2. BRCA1/2 són gens que codifiquen dues proteïnes que participen en els mecanismes de reparació de l'ADN i per això, alteracions en les mateixes provoquen l'acumulació d'errors en les cèl·lules i afavoreixen el desenvolupament del càncer. L'estudi de BRCA1/2 és complex i costós a causa de la gran grandària del gen, a la dispersió de les mutacions al llarg de tot el gen i al gran nombre d'elles descrites, les quals continuen emergint.
El nombre de mostres rebudes, des de 2.005 fins a l'actualitat, s'ha incrementat exponencialment. Les tecnologies han anat evolucionant ràpidament i per això hem hagut d'anar adaptandoles a l'estudi d'aquests gens.
En 2005, es va començar realitzant l'estudi de mutacions en els gens BRCA1/2 mitjançant el mètode de garbellat basat en l'electroforesi en gels sensibles als canvis de conformació (CSGE), aquesta tècnica era molt manual i tediosa i es tardava a obtindre el resultat entre 10-15 setmanes .
En 2011, es va incorporar una tècnica de garbellat d'alta resolució basada en una PCR a temps real (High Resolution Melting, HRM). Aquesta metodologia, totalment automatitzada, va permetre abordar l'increment de mostres rebudes així com disminuir el termini de lliurament de resultats a 5-6 setmanes.
A partir de 2015, es va produir un increment en el nombre de mostres rebudes a causa de la inclusió de dos nous criteris per a l'estudi de BRCA1/2: pacients amb càncer d'ovari esporàdic i càncer de mama triple negatiu menors de 50 anys. Aquestes pacients precisen el resultat amb caràcter “preferent” pel fet que pot prendre's una decisió terapèutica i/o quirúrgica en funció d'aquest. Això implica tindre el resultat en un temps de 4-5 setmanes des de la recepció de la mostra, temps límit amb el HRM. En aquest context s'ha posat a punt en el nostre laboratori la seqüenciació massiva (Next Generation Sequencing, NGS) (Fig.4). En primer lloc, es va emprar la NGS per a processar les mostres “urgents” i posteriorment, per a realitzar els estudis de BRCA1/2 en tots els casos índexs. Actualment, s'ha disminuït el termini de lliurament de tots els resultats a 3-4 setmanes
Així i tot, el percentatge de casos índexs amb mutació en BRCA1/2 se situa entorn del 15-20%. Existeix un gran nombre de famílies (80-85%) en els quals no som capaces d'identificar, hui dia, l'origen genètic del SCMOH.
Actualment, s'ha plantejat introduir l'estudi d'altres gens de moderada *penetrancia en el SCMOH (PALB2, CHEK2, TP53,…). L'estudi d'aquests gens per NGS permetria augmentar, en aproximadament un 10%, la identificació de l'alteració genètica que causa la predisposició familiar al càncer. Es creu que al llarg del pròxim any es puga oferir aquest nou servei a totes les famílies BRCA1/2 sense mutació detectada de la nostra Comunitat.
![]() |
![]() |
Dra. De Juan Laboratori de Biologia Molecular Hospital la Fe |
Dr. Oltra Laboratori Genètica i Diagnòstic Prenatal |