La Fe

Unitat Consell Genètic en Càncer Hereditari

Laboratori biologia molecular // Unitat de Genètica i Diagnòstic Prenatal

Laboratori de biologia molecular

La Unitat de Biologia Molecular pertany al Servei d'Anàlisis clíniques, centra la seua activitat assistencial en la predisposició al càncer així com en la detecció de marcadors moleculars en Oncologia Mèdica i Hematologia. Aquests marcadors s'empren per a diagnosticar, establir el risc individual en malalties multifactorials, predir la resposta al tractament, o monitorar la resposta a aquest, ajudant a establir una medicina personalitzada.

El nostre laboratori, des de la creació del Programa de Consell Genètic en Càncer Hereditari en 2.005, ha sigut el laboratori de referència per a l'estudi molecular de la Síndrome de Càncer de Mama i Ovari Hereditari (SCMOH) de tota la Comunitat Valenciana.

L'estudi del SCMOH, se centra en l'estudi de mutacions puntuals i grans reordenaments en els gens BRCA1 i BRCA2. BRCA1/2 són gens que codifiquen dues proteïnes que participen en els mecanismes de reparació de l'ADN i per això, alteracions en les mateixes provoquen l'acumulació d'errors en les cèl·lules i afavoreixen el desenvolupament del càncer. L'estudi de BRCA1/2 és complex i costós a causa de la gran grandària del gen, a la dispersió de les mutacions al llarg de tot el gen i al gran nombre d'elles descrites, les quals continuen emergint.

El nombre de mostres rebudes, des de 2.005 fins a l'actualitat, s'ha incrementat exponencialment. Les tecnologies han anat evolucionant ràpidament i per això hem hagut d'anar adaptandoles a l'estudi d'aquests gens.

En 2005, es va començar realitzant l'estudi de mutacions en els gens BRCA1/2 mitjançant el mètode de garbellat basat en l'electroforesi en gels sensibles als canvis de conformació (CSGE), aquesta tècnica era molt manual i tediosa i es tardava a obtindre el resultat entre 10-15 setmanes .

En 2011, es va incorporar una tècnica de garbellat d'alta resolució basada en una PCR a temps real (High Resolution Melting, HRM). Aquesta metodologia, totalment automatitzada, va permetre abordar l'increment de mostres rebudes així com disminuir el termini de lliurament de resultats a 5-6 setmanes.

A partir de 2015, es va produir un increment en el nombre de mostres rebudes a causa de la inclusió de dos nous criteris per a l'estudi de BRCA1/2: pacients amb càncer d'ovari esporàdic i càncer de mama triple negatiu menors de 50 anys. Aquestes pacients precisen el resultat amb caràcter “preferent” pel fet que pot prendre's una decisió terapèutica i/o quirúrgica en funció d'aquest. Això implica tindre el resultat en un temps de 4-5 setmanes des de la recepció de la mostra, temps límit amb el HRM. En aquest context s'ha posat a punt en el nostre laboratori la seqüenciació massiva (Next Generation Sequencing, NGS) (Fig.4). En primer lloc, es va emprar la NGS per a processar les mostres “urgents” i posteriorment, per a realitzar els estudis de BRCA1/2 en tots els casos índexs. Actualment, s'ha disminuït el termini de lliurament de tots els resultats a 3-4 setmanes

Així i tot, el percentatge de casos índexs amb mutació en BRCA1/2 se situa entorn del 15-20%. Existeix un gran nombre de famílies (80-85%) en els quals no som capaces d'identificar, hui dia, l'origen genètic del SCMOH.
Actualment, s'ha plantejat introduir l'estudi d'altres gens de moderada *penetrancia en el SCMOH (PALB2, CHEK2, TP53,…). L'estudi d'aquests gens per NGS permetria augmentar, en aproximadament un 10%, la identificació de l'alteració genètica que causa la predisposició familiar al càncer. Es creu que al llarg del pròxim any es puga oferir aquest nou servei a totes les famílies BRCA1/2 sense mutació detectada de la nostra Comunitat.

Dra. De Juan

Laboratori de Biologia Molecular Hospital la Fe

Dr. Oltra

Laboratori Genètica i Diagnòstic Prenatal