HISTÒRIA DE L'HOSPITAL LA FE: EL TRASLADO A BULEVARD SUD

EL TRASLLAT A BULEVARD SUD

 

El 29 de novembre de 2010, després de 42 anys d'activitat en les seues instal·lacions del barri valencià de Campanar, La Fe comença el seu trasllat a un nou edifici en la zona sud de València (Avinguda de Fernando Abril Martorell, nº 106).

 

La reubicació de La Fe constituirà l'operació logística de major envergadura i complexitat realitzada fins a eixe moment en el camp sanitari espanyol, a causa de la grandària de les instal·lacions, de la plantilla i del nombre de malalts per a traslladar. La seua condició de centre de referència a la Comunitat Valenciana i per a altres comunitats veïnes ha sigut també un component que li ha afegit complexitat al trasllat.

Ambulancias preparadas para el traslado de enfermos en La Fe Campanar 

Un altre aspecte complex va ser que el mateix dia que es produïen els trasllats dels malalts ingressats, es mudaven els servicis d'Urgències pediàtriques, maternals i d'adults i s'obrien al públic en les noves instal·lacions, sense deixar de prestar l'atenció als pacients que arribaven als dos hospitals al mateix temps. Este aspecte també va suposar un gran esforç de planificació, de comunicació amb els pacients i de dedicació per part del personal sanitari.

 

El trasllat es va realitzar de forma progressiva i de menor a major complexitat per a garantir una correcta posada en marxa i la seguretat dels pacients en tot el procés. Seguint este procediment, l'àrea ambulatòria va ser la primera a traslladar-se a l'edifici del Bulevard Sud, on el 29 de novembre de 2010 van iniciar l'activitat les primeres consultes externes Al·lèrgia -Dermatologia-Medicina Interna i Malalties Infeccioses).

 

El següent moment clau el va protagonitzar el trasllat de l'àrea d'hospitalització, el de major envergadura i dificultat, organitzat en dos diumenges successius.

Traslado de dos bebés gemelos desde La Fe Campanar a La Fe Bulevar el 13 de febrero de 2011

 

Així, el diumenge 13 de febrer de 2011 es va dur a terme la mudança de l'àrea Maternainfantil i el dimenge següent, el 20 de febrer, l'àrea d'hospitalització d'Adults.

 

En total, entre els dos festius 250 pacients van ser traslladats en ambulàncies des de La Fe de Campanar fins al Bulevard Sud, al llarg dels set quilòmetres de distància que separen a ambdós hospitals. D'estos pacients, 81 van ser xiquets i bebés prematurs, 11 mares gestants o que acabaven de parir i 158 eren adults.

 

Cal destacar l'alta complexitat del trasllat dels pacients de les unitats de vigilància intensiva i crítics,  com és el cas d'un xiquet de volquers de 840 grams de pes. Així, 29 van ser pacients neonatals, 9 xiquets de la unitat de Vigilància Intensiva i 40 adults dels servicis crítics com l'UCI o Reanimació.

 

En ambdós casos, la planificació i col·laboració del personal sanitari va ser excepcional i va permetre acabar-ho, sense incidents, en huit hores, amb major antelació de la prevista. 

 

Traslado de una mamá con su bebé recién nacido el 13 de febrero de 2011

A més, el mateix dia del trasllat de l'àrea maternainfantil, La Fe Bulevard Sud va registrar el primer naixement de la seua història, un nadó de cinc quilos anomenat Mateo.

 

L'operativa del trasllat va suposar un alt nivell de coordinació entre les distintes institucions implicades: la Conselleria de Sanitat, el Centre d'Informació i Coordinació d'Emergències així com l'Ajuntament de València, que va habilitar un carril específic per la ciutat, reservat per la Policia Local, per al trajecte de les 40 ambulàncies que es van utilitzar.

 

 

 

 

EL TRASLLAT EN XIFRES

 

  • 250 pacients traslladats en dos diumenges successios.
  • 8 hores de duració per a cada un dels trasllats
  • Més de 1.800 professionals del centre sanitari van formar l'operatiu del trasllat per cada un dels dies clau.
  • 40 ambulancies circulant de forma ininterrompuda per a traslladar a els pacients Ambulancia llegando a La Fe Bulevar Sur el día del traslado de hospitalización de adultos hospitalitzats.
  • Més de 15.000 visites de pacients i profesionals al nou hospital des de 2009 per a la preparació de la posada en marxa del nouHospital.
  • Més de 20.000 embalatges mobilitzats d'un edifici a l'altre entre equipos d'electromedicina, mobiliari clínic i no clínic, caixes, equips informàtics i objectes diversos.
  • 6 camions y 17 operaris al dia han participat en la mudança de La Fe de Campanar a las noves instal·lacions de Bulevad Sud.

 

 

PREMIS I RECONEIXEMENTS A LA GESTIÓ DEL TRASLLAT

 

L'excel·lent planificació i execució que es va fer del trasllat de l'Hospital La Fe va permetre que este hospital fora guardonat pel diari ABC en la seua edició nacional amb el premi "A la Millor Gestió" dins la categoria de Premis ABC Salu 2011.

 

Acto de Entrega Premios ABC Salud 2011- El gerente de La Fe- Dr Melchor Hoyos recibiendo el Premio a la Mejor GestiónUn altre periòdic, el Diari Levante- El Mercantil Valenciano, va atorgar a La Fe el premi "Important" de novembre de 2010. ESte guardó va suposar un reconoeixement a l'esforç de tots els professionals que han treballat en posada en marxa del nou hospital La Fe.

 

Així mateix, l'editora de continguts de salut Sanitària 2000 va concedir també dos premis en les categorias de millor Hospital Públic i millor equip directiu al Departament de Salut a La Fe, dins dels Premis Sanitària 2000 de la Comunidat Valenciana 2011.

 

Finalment, l'Observatori de Comunicació Interna i Identidat corporativa va guardonar a La Fe dins dels IV Premis a les millors pràctiques en esta disciplina per la gestió de la comunicació interna durante el trasllat.