La Fe

Servicio de Reumatología

Artritis Reumatoide

Artritis Reumatoide

L'Artritis Reumatoide és una malaltia autoinmune sistèmica de causa desconeguda que causa principalment inflamació en les articulacions (nines, mans genolls, turmells…).

És més freqüent en dones, i si bé es presenta amb major freqüència en pacients entre els 45 i els 55 anys, pot aparéixer en altres dècades de la vida. Malgrat ser considerada com una malaltia crònica greu i potencialment incapacitante, hui dia existeixen tractaments capaços d'aconseguir que la malaltia es mantinga inactiva i els pacients puguen portar una vida completament normal.

Segons l'estudi EPISER sobre prevalença i impacte de les malalties reumàtiques, realitzat per la Societat Espanyola de Reumatología (SER), s'estima que a Espanya més de 200.000 persones pateixen artritis reumatoide, i cada any es diagnostiquen entorn de 20.000 casos nous.

L'artritis reumatoide és una malaltia en la qual es produeix la inflamació de la membrana sinovial de múltiples articulacions. La membrana sinovial és la membrana que recobreix l'interior de les articulacions. Aquesta inflamació serà la responsable del dolor, la inflor i la sensació de rigidesa articular que els pacients poden notar als matins. Les articulacions que s'inflamen amb més freqüència són les nines, els artells, les articulacions dels dits de mans i peus, colzes, muscles, malucs, genolls i turmells.

La persistència de la inflamació de la membrana sinovial a llarg termini pot comportar deformitat progressiva de les articulacions i la pèrdua o disminució de la mobilitat articular, la qual cosa pot portar al malalt a un cert grau de discapacitat per a fer algunes tasques de la vida diària. Amb el tractament es pot aconseguir que la inflamació de la membrana sinovial es controle, però el mal ja produït en l'os i en els cartílags és irreparable. La sobrecàrrega de les articulacions inflamades contribueix a accelerar la destrucció.

Perquè el mal irreparable siga el menor possible, és imprescindible un diagnòstic i tractament precoços, així com un adequat seguiment per part del reumatólogo per a poder proporcionar un tractament adequat.

El tractament de l'artritis reumatoide inclou dos grups de fàrmacs:

  • Els que serveixen per a alleujar el dolor i la inflamació a curt termini. Són útils per a baixar la inflamació i suportar el dolor articular, però no serveixen per a modificar l'evolució de la malaltia a llarg termini. En aquest grup es troben els antiinflamatoris no esteroideos (AINEs) i els glucocorticoides.
     
  • Els que serveixen per a controlar la malaltia a llarg termini. En aquest grup es troben medicaments com metotrexato, leflunomida, sulfasalazina i els medicaments englobats amb el nom de Teràpies biològiques. Aquests últims són medicaments dissenyats mitjançant bioingeniería per a bloquejar determinades vies d'inflamació que es troben activades en l'artritis reumatoide. El reumatólogo valorarà el tractament adequat per a aconseguir el control de la malaltia en cada pacient en particular.

A vegades pot ser beneficiós el tractament intraarticular mitjançant infiltracions de determinades articulacions inflamades. El seu reumatólogo valorarà quan en quines situacions serà beneficiós realitzar infiltracions.

L'aparició de l'artritis reumatoide canvia la vida de la persona que la pateix, convé en la mesura que siga possible evitar una vida agitada, amb gran activitat física o amb estrés psíquic. És recomanable dormir una mitjana de 8 hores al dia i pot ser d'utilitat començar el dia amb un bany d'aigua calenta, la qual cosa contribuirà a disminuir la rigidesa o el engarrotament matutí.

En el treball o les activitats domèstiques és important emprar utensilis d'ajuda per a obrir taps de rosca, pressionar mànecs d'altres utensilis o realitzar determinats moviments repetitius amb les mans o les nines.