La Fe

Servicio de Reumatología

Osteoporosis

Osteoporosi

L'Osteoporosi és una malaltia òssia que predisposa a un augment de risc de fractures. Els ossos es tornen més porosos, menys densos i per tant més fràgils, resisteixen pitjor els colps i es trenquen amb major facilitat.

L'Osteoporosi no manifesta símptomes fins que la pèrdua de densitat òssia és tan important com perquè apareguen fractures. Per aquest motiu, és molt important el diagnòstic precoç i un tractament eficaç dirigit a disminuir el risc de fractura.

Si bé l'Osteoporosi és més freqüent en dones i concretament després de la menopausa, aquesta pot afectar qualsevol persona, inclosos xiquets/as i adolescents, homes a qualsevol edat i dones premenopàusiques . En concret, a Espanya, aproximadament 2 milions de dones pateixen Osteoporosi, amb una prevalença en la població postmenopàusica del 25% (1 de cada 4). S'estima que aquesta malaltia és la causant d'unes 25.000 fractures cada any. Aproximadament 1 de cada 3 dones i 1 de cada 5 homes majors de 50 anys patirà una fractura Osteoporótica en la seua vida restant.

Les fractures típicament associades a l'Osteoporosi es localitzen en les vèrtebres, en el maluc i en la nina i solen produir-se davant traumatismes de baixa energia (caigudes) o fins i tot sense associar traumatismes (fractures vertebrals i a vegades fractura de maluc).

Ingerir la quantitat correcta de calci és important per a l'esquelet ossi. La quantitat concreta varia segons l'edat, sexe i el risc d'Osteoporosi, però molts adults necessitaran de 1.000 a 1.500 mg al dia. Aquesta ingesta es pot realitzar amb aliments naturals rics en calci (sobretot la llet i els seus derivats) o com a suplements en forma de medicaments (sales de calci). En aquest últim cas haurà d'existir un control del seu metge sobre la quantitat i la pauta d'administració.

Així mateix, la vitamina D és una substància fonamental per a l'os. Les seues necessitats diàries s'aconsegueixen fonamentalment a través d'una correcta alimentació, si bé la vitamina D necessita activar-se en la nostra pell mitjançant l'acció de la llum solar. En la nostra població a causa de factors relacionats amb els hàbits de vida és cada vegada més freqüent la detecció de hipovitaminosis Sr. El dèficit de vitamina D requereix a vegades suplementació a través de vitamina D en la seua forma ja “activada”.