La Fe

Servicio de Reumatología

Artritis Psoriasica

Artritis Psoriàsica

L'Artritis Psoriàsica és una malaltia inflamatòria de les articulacions que es presenta en alguns/as pacients que pateixen psoriasis en la pell (aproximadament en un 10%). Causa dolor, inflor, calor i dificultat de moviment de les articulacions inflamades. L'afectació articular sol ser asimètrica, típicament les articulacions *interfalángicas distals (al costat de les ungles) i pot produir una inflamació conjunta de les articulacions i dels tendons dels dits, coneguda com a “dit en salsitxa” o *dactilitis.

La psoriasis es defineix com l'aparició de lesions cutànies típiques en forma de plaques de pell enrogida ben delimitades, cobertes d'escates blanquinoses i que sovint es distribueixen de forma bilateral afectant zones de frec com els colzes o els genolls encara que poden afectar qualsevol àrea de la pell incloent el cuir cabellut.

Es tracta d'una malaltia crònica que evoluciona de manera irregular al llarg de la vida alternant èpoques d'inactivitat i unes altres d'inflamació i dolor. L'Artritis Psoriásica es manifesta de forma diferent en els i les pacients, si bé en la majoria pot classificar-se en una de les següents formes d'aparició de la malaltia:

  • - Artritis oligoarticular asimètrica: Afecta a unes poques articulacions de les extremitats. És la forma més freqüent.
  • - Artritis que afecta principalment a les *interfalángicas distals de les mans.
  • - Artritis simètrica similar a una altra malaltia articular dita artritis reumatoide.
  • - Artritis mutilante: Forma molt estranya encara que destructiva i deformante.
  • - Artritis que afecta a la columna i articulacions de la pelvis o sacroilíaques de forma similar a una altra malaltia reumàtica anomenada *espondilitis anquilosante.

A vegades, l'Artritis Psoriásica pot afectar altres parts del cos diferents de les articulacions o la pell, com els punts d'inserció tendinosa en l'os (entesis). És freqüent la inflamació de la inserció del tendó d'Aquil·les en l'os calcani (taló).

La gravetat de l'artritis no té relació amb l'extensió de la Psoriasis en la pell. És a dir, pot aparéixer artritis en persones que només presenten Psoriasis en les ungles o que presenten xicotetes plaques de Psoriasis. De fet, la majoria dels i les pacients que té Psoriasis extensa no presenten Artritis.

En l'actualitat disposem de tractaments eficaços per a aconseguir la remissió clínica de la malaltia, mantenint als i les pacients *asintomáticos.